Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.
Vad skriver vi om?
ANALYS CASHPRIS EFTERSNACK EU EUROPA EXPORT/IMPORT FODER GMO GRISAR HAVRE KORN KYCKLING MAJS MALTKORN MJÖLK MJÖLKPULVER PROTEINFODER RAPS RYSSLAND/UKRAINA RÅG SKÖRDEPROGNOS SOJA SOLROSFRÖ SYDAMERIKA TERMINSPRIS USA VETE ÄRTOR
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Mjölkpulver – GMO-fritt uppe till debatt

2014-04-25
Mjölkpulverpriserna har fortsatt de senaste veckornas nedgång.  I Sverige har LRF Mjölk meddelat att man överger branschens gemensamma GMO-policy. Arla kommer däremot att hålla fast vid GMO-fritt. De senaste siffrorna från EU visar att EU:s export av mjölkpulver ökade kraftigt i januari i år.
                                         
Marknadsrapport av Madeleine Plyme Lindhé
editor@agronomics.se

 
Även denna vecka föll mjölkpulverpriserna i Europa. Den europeiska produktionen av både mjölk och mjölkpulver går på högvarv. Många säljare är nu angelägna att få ut sitt skummjölkspulver innan priserna går ned ytterligare, och många köpare verkar avvakta med att köpa av samma anledning. Det mesta av det skummjölkspulver som för tillfället produceras i västra Europa är avsett för leveranser under andra kvartalet. När det gäller helmjölkspulver kan man se att Kinas massiva inköp under början av året gjort att landet inte behöver importera lika mycket nu.
 
Kraftig ökning av EU:s mjölkpulverexport
Produktionen av skummjölkspulver ökade under januari med 9,8 procent och produktionen av övrigt mjölkpulver med 11,2 procent. Det meddelades på EU-kommissionens senaste förvaltningskommittémöte för mjölk och mejeriprodukter den 16 april 2014. Som vanligt måste siffrorna tolkas med viss försiktighet eftersom uppgifterna från vissa medlemsländer är konfidentiella och inte ingår i statistiken. EU bedöms nu vara mest konkurrenskraftigt på skummjölkspulver på världsmarknaden. Exporten av skummjölks- och helmjölkspulver ökade under januari-februari 2014 med 49 respektive 22 procent.
 
Arla står fast vid GMO-fritt
De senaste veckorna har det gjorts ett par olika utspel på den svenska mjölkmarknaden. LRF Mjölk gick ut och sa att man beslutat att frångå mejeribranschens gemensamma GMO-policy. Det bemöttes av Arla Sverige, som meddelade att man inte heller i fortsättningen kommer att tillåta att Arlabönder ger sina kor GMO-foder. Därför kommer Arlabönderna även i fortsättningen att få ett tillägg för GMO-fritt foder.
 
Europa – Prisfallet fortsätter
Tabellen nedan visar det högsta priset i europeisk hamn på helmjölkspulver (26%) och skummjölkspulver (1,25%) redovisat av det amerikanska jordbruksdepartementet USDA i går, den 24 april 2014, jämfört med det pris som rapporterades två veckor tidigare, den 11 april, samt för ett år sedan.
 
Europa
USD/kg
diff USD/2v
SEK/kg
diff SEK/2v
2013-04-25
Helmjölkspulver
5,100
-0,97%
33,43
-0,45%
33,66
Skummjölkpulver
4,375
-2,78%
28,68
-2,26%
29,87

En dollar kostade i går 6,56 mot 6,52 för två veckor sedan. Den 25 april 2013 stod dollarn i 6,60.
 
Nya Zeeland – Priserna fortsätter falla
Mjölkpulverpriserna på Nya Zeeland har varit på nedgång sedan i februari och vid den senaste GlobalDairyTrade-auktionen den 15 april sjönk priserna på både skummjölks- och helmjölkspulver ytterligare. Priset på skummjölkspulver ligger nu på USD 3,969/kg (SEK 26,09/kg)*. Helmjölkspulvret kostar USD 3,990/kg (SEK 26,23/kg). Arlas skummjölkspulver såldes för mellan USD 3,880/kg (SEK 25,51/kg) och USD 3,955/kg (SEK 26/kg). Nästa auktion äger rum den 6 maj.
 
*Den 15 april (datumet för den senaste auktionen) kostade en dollar SEK 6,5739. 
 

Diagrammet ovan visar det senaste årets prisutveckling för skummjölkspulver vid Global Dairy Trade-auktionerna på Nya Zeeland samt det högsta priset på skummjölkspulver i europeisk hamn redovisat av det amerikanska jordbruksdepartementet USDA. Priserna redovisas i USD/ton.

Läs även den förra mjölkpulverartikeln:
Mjölkpulver – Priserna fortsätter nedåt
 
Relaterade artiklar: CASHPRIS | EU | EUROPA | EXPORT/IMPORT | MJÖLK | MJÖLKPULVER
Agronomics Scandinavia AB, Frihamnen Magasin 4, 115 56 Stockholm, Växel: 08-527 810 00

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)